Już w dawnych czasach Karkonosze i Góry Izerskie penetrowane były przez Walończyków i innych poszukiwaczy i wytwórców ziołowych medykamentów. Za legendarny początek ich działalności uważa się studentów medycyny uniwersytetu w Pradze - Mikołaja i Salomona, którzy byli rozczarowani oficjalną nauką. Przekazali oni solidną wiedzę wielu uchodźcom religijnym z terenu Czech i osadnikom karkonoskim zarazem. Pojawili się w nieodległych górach i we współpracy z miejscowymi zielarzami wznieśli lecznicze wykorzystanie tutejszych roślin na wyżyny medycznej doskonałości. Wiadomo, że laboranci nie odkrywali nowinek, ponieważ medycyna ludowa istniała od zawsze wszędzie tam, gdzie mieszkali ludzie. To, co odróżniało laborantów od znachorów, to systematyczna działalność, solidne przygotowanie i doświadczalne weryfikowanie skuteczności produkowanych mieszanek. Laboranci zajmowali się nie tylko zbieraniem, przygotowywaniem leków i ich sprzedażą, ale także praktykami lekarskimi.

W XVIII w. karkonoscy laboranci stworzyli odrębny cech zrzeszający 30 mistrzów, którzy zatrudniali w pracowniach czeladników, także z ruchem tym związanych było całkiem sporo osób. W swoich specyfikach wykorzystywali prawie 100 różnych korzeni, parę rodzajów drewna, kilkadziesiąt rodzajów jagód, kwiatów i nasion. Liczba leków, które wytwarzali dochodziła do 200. Najbardziej znane ośrodki skupiające laborantów znajdowały się w Karpaczu i w Miłkowie. W Karpaczu mieszkali liczni zbieracze i hodowcy leczniczych roślin, Miłków specjalizował się w przerobie ziół. W tutejszych górach zestawiono wiele receptur do produkcji nalewek, eliksirów i win ziołowych.

W 1810 r. w karkonoskiej wsi Staniszów (nazwa niemiecka: Stonsdorf) opracowano recepturę likieru ziołowego z dodatkiem soku z jagód i innych owoców leśnych. Ten rodzaj likierów zwany jest do dzisiaj staniszowskim (typu stonsdorfer). Likier Karkonoski nawiązuje do 200-letnich tradycji regionu w zakresie produkcji likierów typu staniszowskiego.

Głównym miejscem sprzedaży medykamentów były jarmarki i odpusty, choć gotowe produkty były sprzedawane także w aptece w Karpaczu. Kupowali je również inni producenci lekarstw. Uprawiano też handel domokrążny.

Dzisiaj Likier Karkonoski dostępny jest w schroniskach górskich, sklepach i restauracjach.