Spójrz.
Powąchaj. Posmakuj.

Od lat wędrujemy po szlakach Karkonoszy i zawsze towarzyszy nam Duch Gór. Przyłącz się do nas i odkryj doznania znane tu od stuleci!

Dowiedz się więcej

Spójrz. Powąchaj. Posmakuj.

Likier Karkonoski ma rubinowy kolor dzięki dużej ilości soku ze świeżych, karkonoskich jagód oraz wyciągiom ziołowym.

Dowiedz się więcej

Spójrz.
Powąchaj.
Posmakuj.

Co za bukiet! Świeży zapach owoców i bogaty aromat ponad 30 składników ziołowych. Czy rozpoznasz choć kilka z nich?

Dowiedz się więcej

Spójrz.
Powąchaj.
Posmakuj.

Znajdziesz tu zarówno owocową słodycz, jak i gorzkie nuty ziołowe. Każda degustacja to odkrywanie kolejnych niuansów smakowych.

Dowiedz się więcej
Świętuj z nami 10-lecie Likieru i posmakuj jego luksusowej wersji!
Odkryj edycję jubileuszową
Z ogrodu Ducha Gór

Nasza sekretna receptura składa się aż z 36 naturalnych składników, które zwiększają odporność, pobudzają krążenie oraz regulują pracę układu pokarmowego.

36
Historia

Jednymi z pierwszych, którzy odważyli się zapuszczać w Karkonosze, byli Walonowie –  średniowieczni poszukiwacze skarbów, kamieni i minerałów szlachetnych. Zdani
na własną zaradność, dodatkowo zajmowali się myślistwem i korzystali z górskiej roślinności do celów spożywczych

i leczniczych.

Mikołaj i Salomon, studenci medycyny z Pragi, rozczarowani oficjalną nauką, pojawili się w pobliskich górach i wraz z zielarzami rozwijali wykorzystanie leczniczych właściwości tutejszych roślin. Laboranci obrali sobie za patrona Ducha Gór i ozdabiali swoje kramy zielarskie jego podobiznami.

Karkonoscy laboranci stworzyli odrębny cech zrzeszający 30 mistrzów, którzy zatrudniali czeladników. W swoich specyfikach wykorzystywali prawie 100 różnych korzeni, parę rodzajów drewna, kilkadziesiąt rodzajów jagód, kwiatów i nasion. Wytwarzali ponad 200 leków.

W 1810 r. w karkonoskiej wsi Staniszów (Stonsdorf) opracowano recepturę likieru ziołowego z dodatkiem soku z jagód i innych owoców leśnych. Ten rodzaj likierów zwany jest do dzisiaj staniszowskim (typu stonsdorfer) i Likier Karkonoski należy właśnie do tej grupy.

Zainspirowany opowieściami o laborantach, przewodnik górski i magister chemii Tomasz Łuszpiński opracował recepturę i na własne potrzeby wykonał pierwszy litr likieru typu staniszowskiego. Wiele osób z jego otoczenia doceniło likier ziołowy jako lekarstwo na różne przypadłości.

11 czerwca 2012 roku Likier Karkonoski pojawił się na rynku i można go było kupić w 200 punktach sprzedaży na terenie całych polskich Karkonoszy. Rok później został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Z okazji dziesięciolecia Likieru Karkonoskiego wyprodukowaliśmy limitowaną, luksusową edycję likieru, słodzonego miodem naturalnym. W hołdzie dla Ducha Gór, dostępna jest w ceramicznej butelce o kształcie Karkonosza.

Produkty

Limitowana edycja Likieru Karkonoskiego w ceramicznej butelce w kształcie Ducha Gór, słodzona miodem akacjowym

Kup teraz

Klasyczny Likier Karkonoski w butelce 350 ml, 40%,

nasz bestseller

Kup teraz

Klasyczny Likier Karkonoski w butelce 100 ml, 40%,

zmieści się do każdego plecaka

Kup teraz

Klasyczny Likier Karkonoski w butelce 50 ml, 40%,

kolekcjonerska “małpka”

Kup teraz
Gdzie Kupić

Sklep internetowy Darwina

www.darwina.pl

Schroniska, sklepy i restauracje

na terenie całych polskich Karkonoszy

Hurtownie

JOT-Ł

Spółdzielcza 59, 58-500 Jelenia Góra

Rosiek & Rosiek

Wincentego Pola 31, 58-500 Jelenia Góra

Nagrody i certyfikaty

Najlepszy smak dolnego śląska 2016

Srebrny Gąsior
2016

Perła
2016

Jelonek Karkonoski
2013

Liczyrzepa
2012

Napisz do nas
Wpisz swoje imię
Wpisz swojój adres emial
Wpisz treść wiadomości
Twoja wiadomość została wysłana, dziękujemy
Nie udało się wysłać wiadomości, spróbuj ponownie